Tažin iz sliv

Glavne sestavine:

– 1 kg ovčjega mesa (pleče, stegno ali goveje meso)
– 1 in čebule
– 3 stroki česna
– ½ kg suhih češpelj
– pol skodelice mandeljnev
– sezam
– 1 l vode
– 2 žlici navadnega olja in pred serviranjem nekaj kapljic arganovega olja
Začimbe: (po pol kavne žličke)
– kurkuma (indijska začimba, ena od stirih sestavin carry-ja)
– ingver
– poper

– žafran
– sol

Priprava:

V 1 liter mrzle vode vsujemo sol, kurkumo, ingver, poper, čebulo (nasekljano ne preveč drobno), sesekljan peteršilj, koriander in ščepec žafrana. Sestavine premešamo in dodamo dve žlici navadnega olja in meso. Premešamo. V ekonom loncu kuhamo od ½ do ¾ ure, odvisno od kakovosti mesa. Mandeljne poparimo, pustimo nekaj časa v vroči vodi in jih oluščimo. Preprašimo jih v dveh jušnih žlicah olja. Češplje operemo v mrzli vodi, jih poparimo in kuhamo priblizno 10 min. Malo počakamo, nato jih odcedimo, dodamo cimet (½ Čajne žličke) in 1,½  jušne žlice sladkorja, nato jih premešamo in malo prepražimo. Sezam le pogrejemo v kozici brez olja. V velik krožnik damo najprej meso, zalijemo z omako, ga obložimo s češpljami, potrese

mo s sezamom in praženimi mandeljni. Kot priloga je lahko skuhan riž na sopari v kus kus loncu. Vodo nalijemo v kus kus lonec in ko zavre, damo kuhati riž. Lahko ga najprej pokrijemo s polivinilom in pokrovko, nato pa ga med kuhanjem trikrat poškropimo s kozarčkom mrzle vode, v katero smo v zadnji kozarček dodali malo soli.
Solata:

Tipična maroška: na drobne koščke narezan paradižnik, čebula in pečena paprika (lahko dodamo se strt česen in sesekljan peteršilj s koriandrom). Preliv pripravimo iz soka limone,  gorčice, popra, soli in malo arganovega olja. Najprej dobro z mešamo limonin sok, gorčico in sol  in dodamo arganovo olje.