PODJETJE ARGANA D.O.O. - Vrtnica Demaskena
ddddddd
powered_by.png, 1 kB
Domov arrow O vrtnici iz Maroka
Vrtnica Demaskena PDF Natisni E-pošta
Vrtnica Damaskena
iz doline Dades v Maroku

V aprilu in maju je Vrtnica Damaskena v dolini Dades ob veliki reki M'Goun v polnem razcvetu in v tem obdobju se prične nabiranje dišečih svetlo roza vrtnic, ki traja tri do štiri tedne. Te svete rože nabirajo berberske žene počasi zgodaj zjutraj v lepih oblekah iz brokata.


Vrtnica Damaskena ima ime po glavnem mestu Sirije. Legenda pravi, da so jo romarji prinesli iz Meke in da so se semena raztresla na poti in so dala rojstvo enemu najlepšemu nasadu vrtnic na svetu. Dolina Dades je tretja pokrajina na svetu, kjer so nasadi vrtnice Damaskine, ki jo zelo cenijo proizvajalci parfumov. Goji se še v Franciji, Bolgariji, Pakistanu in Indiji. Vrtnica Damaskina je našla na jugu Visokega Atlasa med verigami M'Goun in Anti Atlas rodovitno zemljo za njen razcvet. Širi se vzdolž velike reke M'Goun in vodnih strug na celotni površini 3200 kilometrov. To je »stara« roža in bi jo lahko primerjali z grmovjem našega šipka. To grmovje služi kot ograja med polji in v tem pomladanskem obdobju v začetku maja je Dolina Vrtnic v vsej lepoti. Sprehod po ozkih poteh med cvetočimi vrtnicami in polji žitaric toplega sončnega dne, je enkraten. Zrak je prepojen z močno dišečim vonjem in kako lep pogled je na vso to rodovitno pokrajino kjer rastejo tudi ogromna figova in mandljeva drevesa.


Ko je nabiranje vrtnic končano v oazah doline Dades, se zberejo berberska plemena Ait M'Gouna in Ait Atta v mestu Kelaat M'Gouna in slavijo praznik Vrtnic kar tri dni. Izmed sedmih berberskih deklet izberejo kraljico vrtnic za dobo enega leta. Organizirani so tradicionalni berberski plesi s plesalci v najlepših nošah, naredijo povorko, konji imajo svečano opremo, sedla so izvezena z zlatom. Kraljica vrtnic se pelje na enem od živahno okrašenih voz  po glavni ulici, klanja se mimoidočim, ki z navdušenjem ploskajo. Ob cesti so postavljeni šotori kjer prodajajo razne izdelke domače obrti, tudi ogrlice iz rožnih popkov in razcvetelih vrtnic.


Tradicionalno se vrtnica nanaša na ljubezen in lepoto. Blesteč arabski filozof in zdravnik Avicenne iz X. stoletja ji je pripisoval lastnost, da razvija živahnost duha in moč uma.  Sigurno je nekaj ostalo od njegove duhovitosti, kajti še danes je Vrtnica Damaskena uporabljena kot antistres, njena esenca razvija kvaliteto sanj in živahnost.  Ta aromatična rastlina ima neštete terapevtske učinke. V tradicionalni medicini rožna voda uspešno zniža telesno vročino, obkladki se dajo na čelo. V kozmetiki se rožna voda posebno priporoča kot tonik za utrujeno kožo, mozoljavost. Z razpršenjem ali kot losion prija za osvežitev obraza, vratu, rok,umirja, ublaži, čisti kožo in uravnava pokožnico. Tradicionalno se tudi uporablja, da polt ostane svetla, proti gubam in je dobra kot astrigent. Lahko se uporablja tudi za odišavljenje kopeli. V kulinariki se uporablja za zelo rafinirane deserte, prijetno odišavi razne napitke in peciva.


V Kelaat M'Gouna obstoji velika kraljeva tovarna za destilacijo vrtnice Damaskena z ogromnimi kotli in napravami. Fotografiranje je prepovedano.


V eni sezoni je nabrano približno 4000 ton svežih vrtnic. Ena tona svežih cvetnih listov daje 1 liter ekstrakta rožne vode in ta dragocen proizvod je skoraj v celoti izvožen v Francijo za izdelavo parfumov. Samo majhna količina je uporabljena za proizvodnjo rožne vode za trgovine.  Od 7000 vrst vrtnic na svetu, jih je le malo, ki se lahko uporabljajo v industriji parfumov.  Tudi domačini berberi v kooperaciji tradicionalno destilirajo doma.  Dragoceni sveži cvetovi in popki, ki močno ob zori povzdigujejo svoj parfum bodo pretvorjeni v sušene rože, rožni ekstrakt, rožno vodo in rožno kremo.


Dolina vrtnic Dades vzbuja začudenje vseh tistih, ki tam bivajo ali prihajajo. Vrtnica iz Kelaat M'Gouna veliko pripomore, da ta pokrajina ne ostane v samoti in je to destinacija pomladi, ko je vsak trenutek lahko doživetje  popolnosti lepote, parfumov in velikodušnost berberskih domačinov.

 


  
  

  
Anketa

Koliko kilogramov jedrc arganovega drevesa je potrebno za 1 liter olja?
 
© 2018 PODJETJE ARGANA D.O.O.