PODJETJE ARGANA D.O.O. - Recepti
ddddddd
powered_by.png, 1 kB
Domov arrow Recepti
Recepti PDF Natisni E-pošta


COUS-COUS



Glavne sestavine:

- ½ kg repe

- ½ kg korenja

- ½ kg bučk

- 3 paradižnike

- 1 čebula

- mala glava zelja

- 1 kos rumene buče

- peteršilj

- koriander

- ½ kg mesa (jagenjček, goveje meso)

- ½ kg pšeničnega zdroba

- 1 žlica moke

Začimbe: (po pol čajne žličke)

- kurkuma (indijska začimba, ena od štirih sestavin carry-ja)

- ingverja

- popra

- soli

Priprava: 

V lonec damo malo olja, sesekljano čebulo, na velike kose narezano meso, drobno narezane olupljene paradižnike, šopek povezanega peteršilja in začimbe. Pražimo deset do petnajst minut in dodamo vodo in čiširiko. Ko sta meso in šičirika skoraj kuhana, dodajamo zelenjavo: najprej repo, korenje, zelje in kasneje še bučke in rumeno bučo.

Priprava cous cous na tradicionalen način:

Na velik krožnik »ksarija« (to je krožnik iz keramike) presejemo pšenični zdrob skozi sito, dodamo malo vode in premešamo z rokami, dodamo malo moke (po eno žlico) in spet premešamo. To ponovimo dvakrat do trikrat, da se naredi cous cous.  Cous cous presejemo skozi drugo sito ali skozi sito od cous cous lonca. Narejen cous cous damo na lonec v posodo brma in kuhamo, dokler se ne pojavi para. Potem kuhamo še pet minut.

Cous cous damo na krožnik »ksarija«, dodamo kozarček ali dva vode in premešamo z rokami. Pustimo počivati pet minut. 

Damo drugič cous cous na lonec cous cous in na brmo. Ko se pojavi sopara, kuhamo 5 minut in ponovno damo maso na »ksarijo«, premešamo z rokami, dodamo dva kozarčka vode,  malo soli,  pustimo počivati 5 minut in dodamo žlico olja.

Ponovno damo tretjič cous cous na cous cous rešeto, kuhamo, dokler se ne pojavi sopara in pustimo še pet minut. Cous cous damo nato na velik krožnik »ksarija«, večkrat premešaš z rokami in tako je cous cous pripravljen za serviranje.

Serviranje:  Na velik  krožnik (lahko je kar Ksarija) damo najprej cous cous, v sredini naredimo luknjo, kamor položimo najprej meso, ki ga obložimo z zelenjavo in vse skupaj prelijemo z juho. Po želji pokapljamo z arganovim ali oljčnim oljem. Na mizo damo tudi posodo z juho, katero lahko dodajamo, ÄŤe cous cous postane bolj suh.


TAŽIN IZ SLIV

 

Glavne sestavine:

- 1 kg ovčjega mesa (pleče, stegno ali goveje meso)

- 1 in čebule

- 3 stroki česna

- ½ kg suhih češpelj

- pol skodelice mandeljnev

- sezam

- 1 l vode

- 2 žlici navadnega olja in pred serviranjem nekaj kapljic arganovega olja

Začimbe: (po pol kavne žličke)

- kurkuma (indijska začimba, ena od stirih sestavin carry-ja)

- ingver

- poper

- žafran

- sol

Priprava: 

V 1 liter mrzle vode vsujemo sol, kurkumo, ingver, poper, čebulo (nasekljano ne preveč drobno), sesekljan peteršilj, koriander in ščepec žafrana. Sestavine premešamo in dodamo dve žlici navadnega olja in meso. Premešamo. V ekonom loncu kuhamo od ½ do ¾ ure, odvisno od kakovosti mesa.

  1. Mandeljne poparimo, pustimo nekaj časa v vroči vodi in jih oluščimo. Preprašimo jih v dveh jušnih žlicah olja.
  2. Češplje operemo v mrzli vodi, jih poparimo in kuhamo priblizno 10 min. Malo počakamo, nato jih odcedimo, dodamo cimet (½ Čajne žličke) in 1,½  jušne žlice sladkorja, nato jih premešamo in malo prepražimo.
  3. Sezam le pogrejemo v kozici brez olja.
  4. V velik krožnik damo najprej meso, zalijemo z omako, ga obložimo s češpljami, potresemo s sezamom in praženimi mandeljni.
  5. Kot priloga je lahko skuhan riž na sopari v kus kus loncu. Vodo nalijemo v kus kus lonec in ko zavre, damo kuhati riž. Lahko ga najprej pokrijemo s polivinilom in pokrovko, nato pa ga med kuhanjem trikrat poškropimo s kozarčkom mrzle vode, v katero smo v zadnji kozarček dodali malo soli.

Solata:

Tipična maroška: na drobne koščke narezan paradižnik, čebula in pečena paprika (lahko dodamo se strt česen in sesekljan peteršilj s koriandrom). Preliv pripravimo iz soka limone,  gorčice, popra, soli in malo arganovega olja. Najprej dobro z

mešamo limonin sok, gorčico in sol  in dodamo arganovo olje.


MESNE KROGLICE

 

Glavne sestavine:

- ½ kg mletega govejega mesa

- 5 – 6 paradižnikov

- 1 čebula

- 4 stroke cesna

- velik šopek petersilja in koriandra


Začimbe: (po pol kavne žličke v maso za omako in maso za kroglice)

- ingver

- poper

- sladka paprika

- kamun (rimska kumina)

- sol


Priprava: 

1. Omaka:

Paradižnik narezemo na drobne koscke, cebulo drobno sesekljamo (nekaj jo pustimo za kroglice), prav tako petersilj (pol sopka pustimo za kroglice) in dva stroka strtega česna (dva pa pustimo za mesno maso). Vse skupaj stresemo v primerno kozico; dodamo začimbe in dušimo približno pol ure.

2. Mesna masa:

Mesu dodamo cebulo, cesen, petersilj in zacimbe, dobro premesamo, oblikujemo kroglice in pocakamo, da se omaka skuha.

Ko je omaka pripravljena, dodamo dva kozarcka vode in ko zavre, dodamo kroglice iz mesne mase. Kroglice premesamo sele ko so zakrknjene. Na zmernem ognju kuhamo se priblizno pol ure. Serviramo. Na servirane kroglice dodamo cajno zlicko arganovega olja in po zelji se  jajce na oko.

Mesne kroglice lahko jemo s kruhom ali z na sopari kuhanem ri??u.


ZELENJAVNI TAŽIN (ZA 4 DO 6 OSEB)

Glavne sestavine:

- 2-3 paradižnikov

- 1 čebula

- 2 stroka česna

- šopek peteršilja

- 1-2 žlici sončničnega olja + arganovo olje

Začimbe:

- ingver

- kurkuma

- poper

- sol


Zelenjava:

- krompir

- grah

- korenje

- artičoke


Priprava:

V lonec damo  sončnično olje, olupljene in drobno narezane paradižnike + narezano čebulo, strt česen, nasekljan peteršilj z vsemi navedenemi začimbami (po polovico žličke od vsake začimbe).

Vse to pražimo cca 20 minut in zalijemo z vodo (1-2 litra zavisno od kolicine zelenjave).

Ko voda zavre dodamo na velike kose narezen krompir, grah (če je zamrznen se kuha cca 20 minut, če je pa iz konzerve, se doda na koncu kuhanja), korenje tudi narezan na večje kose in artičoke (če so sveže jim odstranimo liste - uporabimo samo sredino). Vse skupaj kuhamo 20 - 30 minut, da zelenjava ostane še čvrsta. Po želji lahko se dosolimo ali popopramo. Ko je kuhano, damo omako na velik krožnik in jo še pokapamo z arganovim oljem za še boljši okus.


OSTALE JEDI Z BERBERSKIM ARGANOVIM OLJEM:


Špageti z arganovim oljem:

sestavine: navadni ali polnozrnati špageti, paradižnik, sušeni paradižnik v oljčnem olju, kapre, česenj, sol, poper, bazilika, 2 žlički arganovega olja

Palačinke z mandeljni, medom in arganovim oljem (nadev):
sestavine: praženi naribani mandeljni, med, 2 žlički praženega arganovega olja

Rižota s trevižanskim radičem in arganovim oljem:
sestavine: česenj, dolgozrnati riž, radič trevižano, pinjole, balzamični kis, 2 žlički arganovega olja

Berberski zajtrk:

sestavine: 3 velike žlice arganovega olja, ¼ soka limone, sol, poper, začimbe po okusu, vse to zmešamo na krožniku in v to pomakamo kruh, poleg pijemo zeleni čaj

Bruscete z arganovim oljem:

sestavine: kruh, česenj, paradižnik, arganovo olje

Solatni preliv:
sestavine: arganovo olje, Sok limone

Solata:
sestavine: paprika, paradižnik, 3 velike žlice limoninega soka, 1 žlička rimske kumine, 2 žlici arganovega olja, 1 majhna čebula, sol, poper

priprava: Popečemo papriko, jo olupimo in narežemo na koščke, olupimo paradižnik in ga narežemo, čebulo narežemo na majhne koščke, serviramo hladno.

Leča z arganovim oljem:

sestavine: leča (blanširamo jo v 1 litru vode), 6 pasiranih paradižnikov, 1 žlica nepekoče paprike, 3 stroke stisnjenega česnja

priprava: Počasi kuhamo in dodamo 2-3 žlice arganovega olja in nato kuhamo na rahlem ognju še 5 minut.

Spomladanska zelenjava v pečici z arganovim oljem:
sestavine: bučke, melancani, paprika, paradižnik, čebula, origano, provansalske začimbe, sol, poper

priprava: Vse skupaj zložimo v pekač na olivno olje in pečemo v pečici cca 1 uro, na koncu dodamo 2 veliki žlici arganovega olja.

Ocvrti camembert z brusnicami in arganovim oljem:
priprava: Ocvremo camembert, dodamo brusnice, sezam in 2 žlički arganovega olja

Pomaranče z arganovim oljem:
sestavine: narezane pomarančne rezine s cimetom in arganovim oljem

Sojini polpeti s tatarsko omako in arganovim oljem

Polnjeni šampinjoni z zelenjavo v pečici z arganovim oljem


Polnjene bučke ali paprika s kašo in arganovim oljem

Cvetačna ali porova juha z dodatkom arganovega olja

Francoska čebulna juha s toastom namočenim v arganovem olju

Pečene banane in ananas z mandelnji in arganovim oljem

Špargeljni po poljsko z arganovim oljem

Zelenjavni krožnik kuhan na sopari z arganovim oljem

Kuhan kuskus (pšenični zdrob) s praženo čebulo in rozinami z arganovim oljem

Zelenjavni cous-cous
z arganovim oljem

Zelenjavna tortillas z arganovim oljem

 


  




  

  




Anketa

Koliko kilogramov jedrc arganovega drevesa je potrebno za 1 liter olja?
 
© 2017 PODJETJE ARGANA D.O.O.