Cous-Cous

Glavne sestavine:  

– ½ kg repe
– ½ kg korenja
– ½ kg bučk
– 3 paradižnike
– 1 čebula
– mala glava zelja
– 1 kos rumene buče
– peteršilj
– koriander
– ½ kg mesa (jagenjček, goveje meso)
– ½ kg pšeničnega zdroba
– 1 žlica moke

Začimbe: (po pol čajne žličke)

– kurkuma (indijska začimba, ena od štirih sestavin carry-ja)
– ingver
– poper
– sol

 

 

 

 

 

 

 

 

Priprava:

V lonec damo malo olja, sesekljano čebulo, na velike kose narezano meso, drobno narezane olupljene paradižnike, šopek povezanega peteršilja in začimbe. Pražimo deset do petnajst minut in dodamo vodo in čičiriko. Ko sta meso in čičirika skoraj kuhana, dodajamo zelenjavo: najprej repo, korenje, zelje in kasneje še bučke in rumeno bučo.

Priprava cous cous na tradicionalen način:

Na velik krožnik »ksarija« (to je krožnik iz keramike) presejemo pšenični zdrob skozi sito, dodamo malo vode in premešamo z rokami, dodamo malo moke (po eno žlico) in spet premešamo. To ponovimo dvakrat do trikrat, da se naredi cous cous.  Cous cous presejemo skozi drugo sito ali skozi sito od cous cous lonca. Narejen cous cous damo na lonec v posodo brma in kuhamo, dokler se ne pojavi para. Potem kuhamo še pet minut.

Cous cous damo na krožnik »ksarija«, dodamo kozarček ali dva vode in premešamo z rokami. Pustimo počivati pet minut.

Damo drugič cous cous na lonec cous cous in na brmo. Ko se pojavi sopara, kuhamo 5 minut in ponovno damo maso na »ksarijo«, premešamo z rokami, dodamo dva kozarčka vode,  malo soli,  pustimo počivati 5 minut in dodamo žlico olja.

Ponovno damo tretjič cous cous na cous cous rešeto, kuhamo, dokler se ne pojavi sopara in pustimo še pet minut. Cous cous damo nato na velik krožnik »ksarija«, večkrat premešaš z rokami in tako je cous cous pripravljen za serviranje.

Serviranje: 

Na velik  krožnik (lahko je kar Ksarija) damo najprej cous cous, v sredini naredimo luknjo, kamor položimo najprej meso, ki ga obložimo z zelenjavo in vse skupaj prelijemo z juho. Po želji pokapljamo z arganovim ali oljčnim oljem. Na mizo damo tudi posodo z juho, katero lahko dodajamo, če cous cous
postane bolj suh.